Boiliesuri ieftine


Pentru ca cei mai multi dintre noi nu îsi permit un sac de boilies de marca pentru o partida de pescuit, trebuie sa ni le facem singuri. La început nu vom avea încredere în aceasta momeala dar odata cu primele succese ne va înlocui încet încet celelalte momeli pe care le folosim.

Teoretic pentru a face niste boilies-uri frumoase ne trebuie o masa de rulat si un pistol (în genul alora cu silicon) care sa scoata tubul de pasta constant cu aceeasi grosime. Dar eficacitatea boiles-urilor nu sta în forma lor si daca nu avem masuta le putem rula manual, desi pierzând mai mult timp si munca.

Baza boilies-ului este mixul. Mixul este pasta, din care se face plastelina, care urmeaza apoi rulata si prelucrata de pescar pentru producerea boilies-urilor. De calitatea mixului depinde si calitatea produsului final. În magazinele de specialitate puteti gasi mixuri extrem de bune, dar ca orice produs de calitate, prohibitive ca pret. Noi o sa începem aici cu un mix de baza care nu are alta pretentie decât aceea de a nu fi facut praf cu usurinta de populatia de crapusori de un sfert de kilogram, sau caraseii de o palma a baltii. Apoi vom sugera îmbunatatiri la acest mix.

Mixul nostru o sa aiba urmatoarele ingrediente:
– o parte faina de grâu
– doua parti malai
– 10 grame aditiv praf la 2 kilogram de praf
– apa

Amesteci faina si aditivul într-un bol. Fierbi niste apa si torni foarte putina pe faina. Mesteci bine în zona uda si faci o minge de plastelina. Din mingea aia rulezi niste bile cât o nuca mai mica pe care le arunci în apa clocotita si le fierbi pâna ies la suprafata, amestecând din când în când pentru a nu se prinde de fund. Bilele le pui pe servetele sa le scoata apa din ele. Apoi mai torni niste apa fierbinte în bolul cu faina si mai faci o minge de tenis…etc; Dat fiind reteta ieftina, boilies-urile acestea trebuie sa le folositi în 2, 3 zile, altfel, mai ales tinute la cald crapa.

Un ingredient de baza sunt ouale, care în mod normal nu lipsesc de la un boiles. Daca folosim oua, procedeul se schimba, nu mai trebuie sa amestecam faina cu apa oparita, ci batem ouale spuma, le adaugam peste praf si amestecam pâna iese plastelina. Dupa ce modelam bilutele le punem la fiert , tot în apa clocotita, pâna ies la suprafata. Restul e la fel. Continutul proteic al malaiului este aproape nul, asa ca faina de porumb nu îi va aduce crapului un aport important de proteine care pot fi obtinute din alte tipuri de faina. Faina de peste si cea de soia sunt renumite pentru modul în care se leaga în boiles si atrag crapii.

Putem adauga diferite arome, de la siropurile scumpe din comert, pâna la cele facute de noi. Siropul dulce de capsuni, miere, zeama de compot de ananas, kiwi tocat, etc. Orice fel de ulei, de la uleiurile esentiale usor volatile, facând norisori prin apa, pâna la cel normal de floarea soarelui sau masline, la cel din conserva de ton, poate fi adaugat în compozitie.

Se pare ca aminoacizii ajuta crapul în digestie, puteti cumpara si introduce aceste ingrediente în boilies-uri. Cu orice fel de ingrediente procedeul de fabricatie ramâne acelasi. Daca doriti boilies-uri pop-up, lasati pasta mai moale si bagati-le în cuptorul cu microunde.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s