Canepa


S-a vorbit si scris mult despre ea, sunt pescari care o ignora, sunt pescari care oriunde s-ar duce o cara dupa ei in cantitati insemnate; fiarta sau prajita, aromata sau simpla, canepa suceste nu doar mintile pescarilor ci si crapului, carasului, linului, babusca fiind insa cea care demonstreaza adevarata ei putere de atractie, mai ales prin exemplarele rasarite ce sunt atrase asemenea unui magnet. Sunt mai multe teorii care incearca sa rezolve mitul irezistibilitatii semintelor de canepa: unii sustin ca arata asemeni unor gandaci sau ca larvele unor melci acvatici, pe cand unii din zilele noastre cred ca ele nu sunt altceva decat un drog care, pur si simplu, recheama pestele la mancare dupa ce acesta a apucat sa guste prima data, asemenea primei doze de cocaina sau ectasy. Eu cred ca este o teribila sursa de hrana iar cantitatile normal folosite de pescari dau o uriasa atractie, valoarea hranei pentru peste fiind peste normalul ce i se ofera de catre pescarii de zi cu zi in nadele lor empirice. Orice ar fi, dupa cum am spus, mai toti pestii pasnici sunt innebuniti dupa ea. De fapt aminoacizii prezenti in canepa ar permite pestilor pasnici sa traiasca si sa creasca fara a consuma altceva, daca ar fi prezenta ca si sursa naturala de hrana. In acest punct ar trebui sa intelegeti cum, crapul sa zicem, isi gaseste hrana in mediul sau natural. Fiecare element ce reprezinta hrana naturala prezentata de pescar elibereaza un semnal amino-acid. Acestia sunt caramizile ce stau la baza vietii; cu cat e mai mare calitatea proteinii (ce este formata din amino-acizi), cu atat semnalul este mai mare. De exemplu, larvele de chironomidae au o valoare a proteinii undeva in jurul a 60%. Prin urmare, un crap ce se hraneste pe un pat de larve are parte de o proteina de buna calitate, usor digerabila, revenind cu siguranta in acel loc ori de cate ori stomacul isi va cere drepturile. Canepa, asa cum se prezinta sub forma de samanta, prezinta o valoare a proteinei de 30%, continand toti aminoacizii esentiali pentru crestere si contine 25-30% ulei foarte digestibil, ce este asimilat pentru energie. Uleiul de canepa contine si acizi grasi ca: Omega 3, Omega 6, Omega 9.

Crapul prezinta un sistem olfactiv foarte bine dezvoltat, putand detecta amino-acizii in proportii de unul la un miliard parte apa; prin urmare, in lacuri cu stocuri rezonabile de crap, timpul in care si-ar face prezenta pe patul nostru de nada (de buna calitate) este unul redus.
Multi dintre voi probabil stiti sa va preparati canepa, sau o cumparati gata preparata din magazinele de profil. Semintele gata preparate le numesc “semintele lenesilor”, deoarece, desi foarte convenabile (se economiseste timp), odata ajunsi pe balta, nu ofera ceva in plus fata de cele ale vecinului.

Preparare
Intotdeauna este de preferat achizitionarea unei canepe cat mai proaspete, care se recunoaste prin modul in care arata sau miroase: ar trebui sa straluceasca si sa prezinte un miros specific, cea mai veche avand un aspect prafuit si uneori un miros usor ranced. Canepa proaspata ar trebui sa inceapa sa se desfaca peste noapte cand este pusa la inmuiat. Toate particulele ar trebui puse la inmuiat macar cu 36 ore inainte de fierbere, pentru a ajunge la gradul maxim de hidratare. O putem fierbe intr-o oala mare cu capac sau intr-o oala sub presiune, insa trebuie avut in considerare faptul ca dupa inmuiere si fierbere nu mai avem 1 kg de canepa ci doua. Inainte de preparare este bine ca semintele sa fie spalate cu apa calduta si sa se indeparteze toate particulele nedorite.

Combinatii mortale
Acoperiti cu 5 cm de apa canepa spalata si gata de preparare. Adaugati 100 g boabe de piper negru si o lingurita de bicarbonat de sodiu pentru a obtine niste seminte mai moi, mai atragatoare. Lasati totul la inmuiat pentru macar 36 ore, timp in care mai verificati din cand in cand si completati cu apa. Apoi puneti canepa la fiert 15-20 minute. Cand ati observat ca primele boabe au inceput sa se desfaca, luati-o de pe foc si lasati-o in acelasi recipient pentru 24 de ore, timp in care verificati din nou nivelul apei, completand, deoarece canepa mai absoarbe lichid cel putin in primele ore. Dupa cele 24 de ore puteti portiona semintele. Pastrarea se va face in pungi de plastic, in care puneti necesarul pentru o zi de pescuit, si in care puteti adauga si lichidul ramas. Se pune in congelator pentru inca alte minim 36 de ore. Lichidul ramas nu trebuie aruncat, fiind un foarte bun dip pentru boilles-uri, sau un foarte bun aditiv ce se introduce in apa cu care se umecteaza nada.

Canepa sarata
Adaugati 250 g de sare mare in apa dupa ce ati fiert canepa. Nu o adaugati inainte pentru ca nu faceti decat sa intariti canepa si se va desface mult mai greu la fiert. Aceasta reteta poate aduce pestele pe vad chiar si in zilele foarte dificile. Puteti adauga sare si la reteta de mai sus si la oricare alt mod de preparare.

Canepa fierbinte
Este stiut ca pestii de talie mare, in special crapul, iubesc condimentele: piperul, chilli, ardeii iuti si foarte iuti. Puteti folosi orice gen de condiment ce se gaseste prin supermarketuri, atat sub forma de praf cat si sub forma de uleiuri: daca alegeti uleiul de chilli, dupa ce preparati canepa dupa metoda expusa mai sus, o scurgeti, o puneti in punga si adaugati 15 ml ulei la 1 kg de canepa, ca apoi sa o puneti la congelat. Daca doriti sa folositi pudra de chilli (sau boia) dupa ce scurgeti canepa, adaugati 3-4 linguri de pudra, amestecati bine si hop la congelat.
Crapul iubeste si dulcele, cum bine stiti, deci 250 g de zahar, de preferabil zahar brun, nu pot decat sa il puna pe jar in lunile calde.

Canepa aromata
Toate nadele pot fi aromatizate si pot beneficia de “tratamente” cu lichide nutritive. Singura observatie care trebuie sa o fac este faptul ca este imperios necesar sa le adaugati dupa fierbere, deoarece acest proces “afecteaza” proteinele din lichidele nutritive si evapora mare parte a aromei. Tot dupa fierbere, cand este inca fierbinte, puteti adauga si preacunoscuta betaina, in proportie de 1 lingura la kg de seminte.
O reteta ”furata” de la la niste amici engezi este cea a supei de canepa: se lasa canepa la inmuiat pentru 3-4 zile pentru a absorbi maximum de apa, dupa care se adauga o lingura de betaina si 125 ml de CSL la 1 kg de boabe. Dupa ce se amesteca bine se portioneaza si se pune la congelator. Se poate nadi cu cupa rubei, se poate adauga intr-o pasta sau pur si simplu in nada. Lasa un nor superb, uleios si laptos, cu o cantitate destul de mare de particule, insa fara a-l hrani prea mult.
Incercati canepa, incercati sa nu mai fiti asa lenesi si preparati-o acasa. Rezultatele nu vor intarzia sa apara, iar daca aveti incredere in ea satisfactiile pot fi mari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s